Marian ilmestyspäivä

Marian ilmestyspäivä     – keppinuket Maria ja enkeli

Virsi 53 – Nuori neitsyt Maria  hämmästyen kuuli

Tämä tässä on Maria. Hän on on nuori nainen. Maria on herännyt ja hakenut vettä kaivosta. Nyt hän katsoo keittiön kaappeja ja miettii päivän tehtäviään: mitä hän tekee ja missä järjestyksessä. Ensin olisi jyvistä jauhinkivillä tehtävä jauhoa leipomista varten. Maria oli onnellinen, sillä hän oli kihloissa Joosefin kanssa ja lauleskeli itsekseen jo tuntemiaan häälauluja. Kesken puuhiensa Maria näki, kuinka talossa alkoi äkisti kirkastua. Hän kääntyi ja katsoi mistä se johtui ja silloin hän näki enkelin ja säikähtyi lähes kuoliaaksi.

Tuon enkelin nimi tiedetään. Hän oli nimeltään Gabriel. enkelillä oli iloinen uutinen (maailman tunnetuin tervehdys)

Ole tervehditty Maria, sinä armon saanut. Jumala on kanssasi. Miltähän enkelin ääni mahtoi kuulua? Oliko se sotilaallinen vai asiallinen kuin uutistenlukija vai oliko se innostunut? Hymyilikö enkeli vai oliko juhlallisen vakava?

Enkeli näki kuitenkin, että Mariaa pelotti tilanne. Niinpä hän kumartui Marian edessä ja sanoi: Älä pelkää Maria. Sinä olet saanut Jumalan erityisen suosion. Sinusta tulee Jeesuksen äiti. Hän on oleva suuri Kuningas, kuninkaiden kuningas. Jumalan Poika.’

Tuo Jumalan suunnitelma ei voi onnistua ilman, että on joku nainen, joka kantaa häntä kohdussaan ja synnyttää hänet. Kaikista maailman naisista kaikkialla ja kaikkina aikoina tämä tehtävä annettiin Marialle.

Evankeliumista voimme lukea mitä Maria vastasi enkeli Gabrielin tervehdykseen. Mitähän Maria olisi vastannut, jos sellainen ilmestyisi Suomessa tänään:

”Mitä – jaa mää vai? No. Mitä siitä mulle maksetaan? Mitä mää siitä hyödyn?”

Enkeli: no tietäjät tuo sinulle kultaa suitsuketta ja mirhaa vuoden päästä. Lapsi tuo itsessään ilon.

Maria olisi voinut kieltäytyä. Hän ei tehnyt sitä. ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit” Vastauksen saatuaan enkeli Gabriel poistui.

Maria rakasti Jumalaa. Hän tiesi, että hänen edessään oli Jumalan enkeli, jolla oli Jumalalta viesti: kutsu tehtävään.

Marian ilmestymisen päivä muistuttaa meitä Jeesuksen tulemisesta tähän maailmaan. Se muistuttaa myös siitä, että Jumala kutsuu ihmisiä erilaisiin tehtäviin.

Se ei tapahdu enkeli-ilmestyksillä. Mutta aika varhain jokainen meistä alkaa miettiä, mikä minusta tulee isona. Onko kukaan teistä ajatellut asiaa? Mikä sinusta tulee isona? (kysymyksiä)

Sinulla voi olla erilaisia toiveita – se on hieno asia. Se halu tulla joksikin on vähän sama kuin tuo enkelin kutsu. Se kutsuu sinua lähtemään jotakin kohti. Jotta saavuttaisi tuon haaveensa, täytyy tehdä asioita sitä varten. Se ei tule sinun luoksesi vaan sinun on mentävä sitä kohti. Jos se on tärkeä haave, silloin on oltava valmis näkemään paljon vaivaa sen tähden.

 

Marian päivä Antinkartanon palvelukodissa
Värikalvo – Simone Martinin maalaus Marian ilmestys (1333)

Laita kalvo esille ennen evankeliumin lukemista.

Lue Marian päivän evankeliumi (selkokielinen)

Nasaretin kaupungissa Palestiinassa asui nuori nainen, jonka nimi oli Maria. Hän oli kihloissa miehen kanssa, jonka nimi oli Joosef. Maria ja Joosef rakastivat toisiaan. He aikoivat mennä naimisiin. Eräänä päivänä Maria oli kotonaan Nasaretin kaupungissa. Yhtäkkiä huone oli täynnä häikäisevää valoa. Jumalan lähettämä enkeli, oli tullut huoneeseen. Enkelin nimi oli Gabriel.

Enkeli sanoi Marialle: Terve Maria! Sinä olet saanut suuren armon. Jumala on sinun kanssasi. Maria pelästyi ja ihmetteli, mitä enkelin sanat tarkoittivat.

Enkeli jatkoi: Älä pelkää! Jumala on valinnut sinut suureen tehtävää. Sinä synnytät pojan. Pojan nimeksi on annettava Jeesus. Hänestä tulee kaikkien ihmisten auttaja. Sinun poikasi on myös Jumalan Poika.

Maria ihmetteli, miten näin ihmeellinen asia voisi tapahtua hänelle? Enkeli vastasi: Jumalan Henki tulee sinun yllesi ja peittää sinut varjollaan.

Maria oli nöyrä. Hän halusi tehdä, kuten Jumala tahtoi. Siksi Maria vastasi enkelille: Tapahtukoon minulle, kuten sanoit.

Luukas 2:26-38

Kuva, joka on edessämme esillä, kertoo meille saman asian, minkä evankeliumista kuulimme. Enkeli Gabriel on tullut Marian luokse. Enkeli ilmoittaa Marialle, että hänestä tulee Jeesus-lapsen äiti.

Kun katsomme tätä kuvaa haluan kiinnittää huomionne erityisesti kahteen asiaan.

1) ensimmäinen asia, jonka kuvassa huomaan ja jota ihmettelen on Marian asento. Hän on vetäytynyt enkelistä poispäin. Toisella kädellä hän nostaa vaatetta kasvojensa peitoksi. Mistä tällainen ruumiinasento kertoo? Miksi Maria toimii näin? Mitä Maria oikein tuossa tilanteessa tuntee? Hän suojautuu pelottavaa ilmestystä vastaan. Maria hämmästyi enkelin vierailua. Tämä johtui siitä, että omasta mielestään Maria oli vain ihan tavallinen nuori nainen. Ei hänessä ollut mitään erikoista, minkä tähden enkeli tulisi hänen vieraakseen. Hän ei ollut mielestään tarpeeksi hieno ja arvokas ihminen. Ja kuitenkin Jumala oli valinnut juuri hänet suurimpaan ja merkittävimpään tehtävään.

2) Toinen asia kuvassa jota haluan tarkastella on se erikoinen asia, että Enkeli on polvistunut Marian eteen. Yleensä tilanne on päinvastainen. Enkelit ovat Jumalan luomia mahtavia kirkkaita ja voimakkaita olentoja. Enkeleissä heijastuu Jumalan suuruus. Siksi kun ihminen kohtaa enkelin, hän yleensä on polvillaan enkelin edessä. Mutta tässä kuvassa enkeli polvistuu ihmisen, Marian edessä. (Hänellä ei ole kädessään miekkaa, vaan öljypuun oksa)

Miksi enkeli kumartaa Mariaa eikä Maria enkeliä? Enkeli on kumartunut siksi, että hänen edessään on Maria, josta tulee Jeesuksen äiti. Jeesus, Jumalan Poika, on enkelien valtias ja ruhtinas. Enkelit ovat Jeesuksen alamaisia. Jeesus on enkeleidenkin Herra. Siksi enkeli osoittaa kunnioitusta Marialle, Jeesuksen äidille. Niin suuresta ja merkittävästä asiasta tässä tilanteessa on kysymys, että Jumalan mahtavimmat luomukset polvistuvat.

Kun Maria oli suostunut enkelin ilmoittamaan tehtävään se sai aikaan hänessä suuren riemun ja ilon. Siksi Maria lauloi ääneen:

Minä ylistän Jumalan suuruutta ja riemuitsen hänestä. Sillä Jumala on huomannut vähäisen palvelijansa ja on tehnyt minulle suuria tekoja.

Näin Maria lauloi iloiten. Pelko oli vaihtunut iloon.

Tämä tapahtuma, enkelin vierailu Marian luona, opettaa ja muistuttaa meitä kahdesta asiasta. Ensiksikin siitä suuresta ilosta, että Marian kautta, Jeesus tuli tähän maailmaan. Marian suostumisen kautta Vapahtajamme Jeesus syntyi.

Huomaamme myös toisen asian. Huomaamme, miten Jumala toimii maailmassa. Jumala toimii juuri näin. Hän valitsee suuriin ja tärkeisiin tehtäviin tavallisia ihmisiä. Sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole omasta mielestään tärkeitä ja merkittäviä. Jumalan suuret teot tapahtuvat näin hiljaisuudessa ja piilossa. Niistä eivät sanomalehdet kerro eikä TV:n uutiset.

Jumala kutsuu meitä jokaista. Hän kutsuu meitä ensin yhteyteensä. Se on tapahtunut silloin kun sinut kastettiin.

Mutta hän kutsuu myös tehtävään. Kutsu vaatii meiltä suostumista ja uskallusta. Tehtävä ei ehkä ole mielestämme suuri. Se voi olla sitä, että me olemme Jeesuksen todistajia. Sitä, että meidän kauttamme Jumalasta peräisin oleva ystävällisyys ja hyvyys ja rakkaus loistaisivat kirkkaasti. Jumalan silmissä se voi olla tärkeämpää kuin papin saarna. Suuri ilo kohtaa meidät silloin, kun suostumme Jumalan tahtoon.

Amen

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s