10. shell – ihmisillä erilaisia lahjoja

Ihmisillä erilaisia lahjoja – kouluunlähtijöiden siunaus

Jeesus kertoi vertauksen sanoi:
”Silloin on käyvä näin: Mies oli muuttamassa pois maasta. Hän kutsui puheilleen palvelijat ja uskoi koko omaisuutensa heidän hoitoonsa. Yhdelle hän antoi viisi talenttia hopeaa, toiselle kaksi ja kolmannelle yhden, kullekin hänen kykyjensä mukaan. Sitten hän muutti maasta.
Se, joka oli saanut viisi talenttia, ryhtyi heti toimeen: hän kävi niillä kauppaa ja hankki voittoa toiset viisi talenttia. Samoin se, joka oli saanut kaksi talenttia, voitti toiset kaksi. Mutta se, joka oli saanut vain yhden talentin, kaivoi maahan kuopan ja kätki sinne isäntänsä rahan.
Pitkän ajan kuluttua isäntä palasi ja vaati palvelijoiltaan tilitykset. Se, joka oli saanut viisi talenttia, toi toiset viisi niiden lisäksi ja sanoi: ’Herra, sinä annoit minulle viisi talenttia. Kuten näet, olen hankkinut voittoa toiset viisi.’ Isäntä sanoi hänelle: ’Hyvin tehty! Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!
Myös se, joka oli saanut kaksi talenttia, tuli ja sanoi: ’Herra, sinä annoit minulle kaksi talenttia. Kuten näet, olen hankkinut voittoa toiset kaksi.’ Isäntä sanoi hänelle: ’Hyvin tehty! Olet hyvä ja luotettava palvelija. Vähässä olet ollut uskollinen, minä panen sinut paljon haltijaksi. Tule herrasi ilojuhlaan!’    Viimeksi tuli se palvelija, joka oli saanut vain yhden talentin, ja sanoi: ’Herra, minä tiesin, että sinä olet ankara mies. Sinä leikkaat sieltä, minne et ole kylvänyt, ja kokoat sieltä, minne et ole siementä viskannut. Minä pelkäsin ja kaivoin talenttisi maahan. Tässä on omasi.’ Isäntä vastasi hänelle: ’Sinä kelvoton ja laiska palvelija! Sinä tiesit, että minä leikkaan sieltä, minne en ole kylvänyt, ja kokoan sieltä, minne en ole siementä viskannut. Silloinhan sinun olisi pitänyt viedä minun rahani pankkiin, niin että olisin palatessani saanut omani takaisin korkoineen. – Ottakaa pois hänen talenttinsa ja antakaa se sille, jolla on kymmenen talenttia. Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. Heittäkää tuo kelvoton palvelija ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.’”
Matt. 25: 14-30

Oletko hyvä jossakin? Kertokaapa lapset missä olette hyviä? Sen ei tarvitse olla mikään koulun oppiaine. Koulun aloittanut harvoin vielä tietää, missä kaikessa voi olla hyvä. – Joku voi olla hyvä hymyilemään, hyvä tanssimaan, hyvä kiipeilemään puissa, hyvä potkulautailemaan, hyvä kertomaan juttuja, hyvä sytyttämään tulen saunan pesään pappan kanssa. Joku voi olla hyvä uimaan käsipohjaa. Joku on hyvä syömään mustikoita. Joku on hyvä siinä, että ottaa ystävät huomioon. Joku on hyvä leikkimään kissan kanssa.

Mutta ihmiset ovat erilaisia. Yleensä jokainen on hyvä jossakin. Jotkut ihmiset ovat erityisen lahjakkaita ja ovat hyviä monissa asioissa.

Tämä ihmisten erilaisuus näkyy myös evankeliumissa, jonka juuri teille luin. Siinä isäntä antoi talentteja eli rahaa kullekin palvelijalle heidän kykyjensä ja taitonsa mukaan. Joku sai paljon ja toinen vähemmän. Heidän oli tarkoitus pitää huolta rahoista ja saada niillä jotakin hyvää aikaan.

Koska Jeesuksen kertomus on vertaus niin tietyt asiat kertomuksessa tarkoittavat jotakin toista asiaa. Joskus Jeesus kertoi vertauksen lampaista ja paimenista. Silloin paimenella tarkoitetaan Jeesusta ja lampailla meitä ihmisiä. Me ihmiset olemme kuin lampaita joita Jeesus Hyvä paimen paimentaa. Tässä kuulemassamme vertauksessa nuo talentit ovat niitä lahjoja, niitä taitoja ja kykyjä, joita Jumalan on meille antanut, joita meidän tulee kehittää. Sana talent on englannin kielessä tämän vertauksen johdosta tullutkin tarkoittamaan lahjakkuutta. Ehkä muistatte myös erilaisia talenttikisjoja, joita on tullut televisiosta. Niihin osallistui eri tavalla lahjakkaita ihmisiä. Myös Talent-Suomi järjestettiin viime vuonna. Kuka sen voitti. Sen voitti mies, joka osasi soittaa melodioita niin, että puristi kämmeniä yhteen ja puristuva ilma vinkui kulkiessaan (https://www.youtube.com/watch?v=HA_rxemmR48 ). Niin vertauksessa kuin todellisessa elämässä toisilla ihmisillä lahjoja on enemmän ja toisilla vähemmän. Jokaisella on kuitenkin jotakin.

Jumala on voinut antaa jollekin laulun ja musiikin lahjan. Mutta jos ei harjoittele soittimen soittamista, se taito ei myöskään kehity. Mutta jos harjoittelee ja opettelee, taito tulee suuremmaksi ja laulun tai soittamisen lahjalla voi tuoda iloa monen ihmisen elämään. Lahja on tuottanut satakertaisesti. Tämä juuri on lahjojen tarkoitus, tuoda hyvää monen ihmisen elämään.

Tänään meillä on paikalla myös uusia koululaisia. Koulu on itsessään suuri Jumalan lahja. Koulussa on mahdollista opettajien ohjauksessa kasvattaa ja kehittää niitä monenlaisia lahjoja, joita teillä jo on. On aivan mahdotonta, että mitään kehittymistä ei tapahtuisi. Te opitte siellä monia asioita.

Evankeliumissa tosin kerrottiin yhdestä miehestä, joka oli kätkenyt talenttinsa. Hän ei tehnyt sille mitään. Hän ei ottanut sitä käyttöön. Hän kätki sen ja palautti sen lahjan samanlaisena takaisin kuin oli saanut, kun isäntä tuli takaisin sitä kysymään.

Koulumaailmaan sijoitettuna se tarkoittaisi sitä, että hän olisi käynyt koko koulun yhdeksän luokkaa oppimatta lopulta yhtään mitään, koska ei viitsinyt nähdä vaivaa ja kieltäytynyt kuuntelemasta opettajaa koulussa.

Mitä me sellaisesta ihmisestä ajattelisimme. Hänen on tarvinnut vihata todella paljon Jumalaa, lahjojen antajaa, jos hän on kieltäytynyt oppimasta mitään.

Kun Jumala antaa meille lahjoja, on hyvä oppia niitä käyttämään niiden mahdollisuuden rajoissa, joita meillä on.

Jeesuksen aikana talentti oli suuren suuri rahasumma. Muutettuna nykyrahaksi, se on vastannut melkein miljoonaa euroa. Kun Jeesus puhui talenteista, hän osoitti samalla että Jumalan antamat lahjat ihmiselle ovat erittäin arvokkaita.

Miksi Jeesus kertoi tämän vertauksen? Halusiko hän vain pelotella laiskoja.

Jeesus kertoi tämän vertauksen Matteuksen evankeliumin luvussa 25, jossa hän puhuu myös viimeisestä tuomiosta. Luvun kertomuksissa korostuu Jeesuksen paluu ja tilanne, jossa jokainen ihminen vastaa Jumalan edessä, miten on elänyt elämänsä.

Meidän elämämme ei ole Jumallekaan yhdentekevä. Jumala on kiinnostunut meistä, siksi hän on antanut meille tätä elämää varten lahjoja ja taitoja, ja kyvyn oppia uutta. Hän haluaa että käytämme niitä.

Vertauksessa oli vain kaksi asiaa, mitä talenteille tapahtui: ne tuottivat lisää, kun niitä käytettiin tai pysyivät ennallaan, kun niitä ei käytetty. Sellaista vaihtoehtoa ei annettu, että käyttämällä talentteja ne olisivat vähentyneet. ”Sain sinulta miljoona euroa, tässä takaisin viisi euroa.” Moitteet sai vain hän joka ei käyttänyt niitä lainkaan. Hän oli piilottanut talenttinsa.

Ongelma oli juuri sen käyttämättömyydessä. Vertauksen mukaan Jumalan lahjoja ei voi käyttämällä tärvellä.

Meidän ei tule piilottaa tätä elämää ja Jumalalta saatuja lahjoja vaan rohkeasti elää ja ottaa lahjat käyttöön. Ne on tarkoitettu käytettäväksi.

Jumalan lahjat on kuin talo. Jos talossa ei ole asukkaita, se alkaa rapistua. Mutta kun talossa on elämää ja ääniä ja touhua, se voi hyvin.

Suurin lahja, minkä Jumala meille on antanut, ei ole kuitenkaan mikään meissä oleva kyky tai ominaisuus. Suurin lahja on Jeesus itse.

Tämä on myös syy, miksi lahjat eivät tärvelly käytössä. Kun meistä tuntuu joskus, että olemme toimineet väärin Jumalaa, lahjojen antajaa vastaan ja tuhlanneet varoituksista huolimatta kaiken. Jumala haluaa silloinkin pitää meistä huolta ja antaa anteeksi.

Siksi ole uskollinen ja rohkea Jumalan lahjojen käyttäjä. Kehitä, opiskele ja harjoittele koko sydämestäsi. Anna lahjasi yhteiseen käyttöön niin toteutat Jumalan sinulle antamaa tehtävää.