Jeesus nousi korkeimmalle palkintokorokkeelle
Lasten aamukirkko – Helatorstai 26.5.06
Rekvisiitaksi Suomen lippu
Ilm 3:21 ”Sen, joka voittaa, minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittoni jälkeen asettunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen.
Kun urheilijat ovat kilpailleet ja voittaja on selvinnyt on palkintojen jakamisen aika. Korkeimmalle korokkeelle nousee voittaja.
Voittajan palkinnon ojentamisen jälkeen – mitä sitten seuraa. Voittajamaan lippu nostetaan ylös ja sen maan kansallislaulu soitetaan. Suomen ollessa kyseessä nousee ylimpään salkoon suomen lippu ja lauletaan maammelaulu.
Silloin kun suomalainen voittaa jääkiekossa tai formulassa tai mäkihypyssä, silloin jokainen suomalainen tuntee iloa voitosta. Se on myös meidän voittomme, sillä me olemme suomalaisia. Voitto koskee meitä, voitto on hankittu meille. Voitto ei ole siis vain sen kilpailussa olleen henkilön yksityisomaisuutta vaan se kuuluu jokaiselle suomalaiselle.
Eilen vietettiin sellaista päivää, jonka hieno nimi kuuluu Helatorstai. Tuona päivänä muistelemme sitä, että Jeesus nousi takaisin taivaaseen. Minusta päivässä on jotakin samaa kuin palkintojen jakotilaisuudessa. Helatorstai on palkintojen jakamisen päivä. Jeesus nousee korkeimmalle palkintokorokkeelle. Jeesus nousee taivaaseen taivaallisen Isänsä oikealle puolelle – valtaistuimelle.
Mutta sitä ennen oli käyty kamppailua Jumalan ja hänen vastustajansa kanssa. Jeesus oli voittanut. Hän voitti kuoleman ja kaikki pimeyden vallat. Hyvä voitti pahan.
Kun Jeesus tuomittiin kuolemaan, näytti ensin siltä, että hän hävisi. Mutta oman kuolemansa kautta Jeesus kuitenkin voitti vastustajansa. Jeesus voitti uhrautumalla. Jeesus voitti häviämällä.
Jeesuksen voitto Jumalan vihollisesta on samalla tavalla meidän voittomme. Kun Jeesus nousee taivaaseen me riemuitsemme hänen kanssaan, hänen voitosta.
Jeesus ei ole suomalainen. Jeesus edustaa Jumalan valtakuntaa. Sinäkin olet Jumalan valtakunnan kansalainen jos sinut on kastettu. Silloin sinun elämäsi ja kohtalosi liitettiin Jumalan valtakuntaan. Jeesus on tuonut Jumalan valtakunnalle kunniaa ja Helatorstaina hän nousee korkeimmalle palkintokorokkeelle.
Voitto on siis myös meidän voittomme. Mutta missä on lippu ja missä kansallislaulu. Jokainen kerta, kun uskontunnustus lausutaan, se on kuin lipunnosto. Se on Jumalan valtakunnan lippu. Me ilmaisemme uskomme, me nostamme kaikkein korkeimpaan salkoon kaikkien nähtäväksi uskontunnustuksen: se sanoo Jeesus Kristus on voittaja. Jumalan valtakunnan lippu voisi hyvin olla Suomen ristilipun näköinen. Risti kertoo meille Jeesuksen voitosta. Tämä on Jeesuksen risti. Hän kuoli ristillä, mutta nyt hän elää iankaikkisesti ja on noussut kuninkaalliselle valtaistuimelleen. Sieltä käsin hän hallitsee ja puolustaa valtakuntaansa.
Seuraavassa nousemme yhdessä osallistumaan Jumalan kansan lipunnostoon, eli tunnustamme uskomme.
Nuorallakävely
Helatorstai 1. vsk
Viritetään naru/köysi salin poikki metrin korkeuteen niin, että kaikki sen näkee.
Viimein Jeesus ilmestyi myös yhdelletoista opetuslapselleen heidän ollessaan aterialla. Hän moitti heidän epäuskoaan ja heidän sydämensä kovuutta, kun he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet kuolleista nousseena. Hän sanoi heille: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille. Joka sen uskoo ja saa kasteen, on pelastuva. Joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen. … Kun Herra Jeesus oli puhunut heille tämän, hänet otettiin ylös taivaaseen ja hän istuutui Jumalan oikealle puolelle. Opetuslapset lähtivät matkaan ja saarnasivat kaikkialla. Herra toimi heidän kanssaan ja vahvisti sanan tunnusmerkeillä. Mark 16:14-20
Huomenna on koululaisilla vapaapäivä. Kuka tietää miksi on vapaata? Mitä juhlaa vietetään. Me vietämme päivää, jonka nimi on helatorstai. Sana tulee ruotsinkielestä ja tarkoittaa pyhää torstaita. Evankeliumien mukaan 40 päivää pääsiäisen jälkeen Jeesus oli vielä maan päällä. Hän ilmestyi oppilailleen ja opetti heitä. Mutta sitten hän meni takaisin Jumalan näkymättömään maailmaan – kotiinsa. Me emme näe Jeesusta täällä enää niin kuin Jeesuksen oppilaat näkivät hänet. Mistä tässä on kysymys.
Elämää voisi verrata nuorallakävelyyn kuralätäkön päällä. Kapea köysi on se tie, joka johtaa Jumalan luokse. Perille Jumalan luokse pääsevät vain ne, joilla ei ole kuraa vaatteissaan, jotka eivät ole pudonneet köydeltä. Hyvä ja virheetön elämä pitää meidät tasapainossa köyden päällä, mutta jokainen paha, itsekäs ja ilkeä teko on astumista köyden ohi. Ne ovat harha-askeleita, jotka merkitsevät tasapainon menettämistä ja putoamista köydeltä. Yksikin harha-askel pudottaa ihmisen alas kuralätäkköön. oletetaanpa, että olemme kävelleet nuoralla hyvin kolme vuotta. Mutta matkaa maaliin on vielä kenties 70 vuotta. Kuinka me voimme pysyä tuon koko matkan putoamatta ja puhtaina.
Emme voikaan. Ajatelkaapa itseänne tuon köyden päälle. Jokainen meistä on pudonnut köydeltä. Emme kykene elämään päivääkään niin, ettemme putoaisi köydeltä. Jokaisella on kuraiset vaatteet. On todella vaikeaa tehdä hyvää ja välttää pahaa. Mikä neuvoksi.
On ihmisiä, jotka luulevat kulkevansa köydellä, mutta kahlaavatkin kuralätäkössä. On niitä jotka ovat heittäytyneet synnin kuralätäkköön eivätkä välitä Jumalasta. Mutta meille, jotka haluaisimme pysyä puhtaana ja kulkea kapeaa köyttä pitkin Jumalan luo, mitä me teemme?
Jumalan Poika Jeesus tuli maailmaan kulkemaan tuon matkan. Hän on ainoa, joka on elänyt täydellisen ja hyvän elämän, vailla mitään väärää vailla ainoatakaan kuratahraa. Sen hän teki siksi, että voi lahjoittaa puhtaan vaatteen myös meille.