2. shell – Kevätkirkko alakoululaisille

Ihmisyyden arvosana – punnitseminen (2. sun. helluntaista 2010)

 

 

Jumala on rakkaus. Se, joka pysyy rakkaudessa, pysyy Jumalassa, ja Jumala pysyy hänessä. Jumalan rakkaus on saavuttanut meissä täyttymyksensä, kun me tuomion päivänä astumme rohkeasti esiin. Sellainen kuin Jeesus on, sellaisia olemme mekin tässä maailmassa. Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon. Pelossahan on jo rangaistusta; se, joka pelkää, ei ole tullut täydelliseksi rakkaudessa.

Me rakastamme, koska Jumala on ensin rakastanut meitä. Jos joku sanoo rakastavansa Jumalaa mutta vihaa veljeään, hän valehtelee. Sillä se, joka ei rakasta veljeään, jonka on nähnyt, ei voi rakastaa Jumalaa, jota ei ole nähnyt. Tämän käskyn me olemmekin häneltä saaneet: joka rakastaa Jumalaa, rakastakoon myös veljeään. 1. Joh. 4: 16-21

 

Koulussa opiskelussa annetaan arvosanoja. Pian taas todistuksia tutkitaan tarkkaan ja verrataan numeroita viimevuotisiin – jännitystä on ilmassa. Myös pettymyksiin varaudutaan, jos tiedetään tai pelätään, että asiat eivät ole menneet hyvin. Joka tapauksessa suuria tunteita kätkeytyy todistukseen.

Todistus on arvio omasta menestyksestä ja pärjäämisestä koulussa. Sitä samalla luetaan arviona omasta itsestä ja omasta arvosta. – kuinka hyvä minä olen. Siksi se tuntuu niin tärkeältä. Se on palautetta oppilaalle itselleen. Myös kotiväki lukee sen ja samalla tekee arvioita oppilaasta. Eihän se koulutodistus maailman tärkein asia ole, mutta tärkeä se kuitenkin on jokaiselle.

Joissakin oppiaineissa olet parantanut, joku toinen on säilynyt ennallaan ja joku aine taas on sinulle muita vaikeampi eikä menestys ole siinä suuri.

Elämässä kaikista asioista ei anneta arvosanaa. Paljon muutakin tapahtuu elämässämme kuin koulun oppitunnit. Entä jos annettaisiin arvosanoja tunteista? Mitä tunteita olet tuntenut vuoden aikana?

Ilon arvosana – kuinka iloinen olet ollut? Ihanko kiitettävästi vai välttävästi? Entä pelko, suru, viha, kateus tai rakkaus. Kuinka paljon olet rakastanut toisia ihmisiä vai oletko rakastanut vain itseäsi. Jumala kehottaa meitä rakastamaan. Mikä on sinun rakkauden arvosanasi? – Jos saisit tällaisen todistuksen tunteistasi, se olisi vähintään yhtä mielenkiintoinen kuin koulun arvosanat.

Mitäpä jos tänään saisimme Jumalalta todistuksen omasta elämästämme ja hurskaudestamme.  Minkälainen todistus se olisi?

 

Jumalan mittatikkuna toimii varmaankin kymmenen käskyä.

 

1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi.
Sinulla ei saa olla muita jumalia.
2. Älä käytä väärin Herran,
Jumalasi nimeä.
3. Pyhitä lepopäivä.
4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi
5. Älä tapa.
6. Älä tee aviorikosta.
7. Älä varasta.
8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.
9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa,
työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä
hänelle kuuluu.

 

Käskyjä on kymmenen kuten todistuksessa numeroita. Eli jokainen käskyn rikkominen pudottaa arvosanaa yhden numeron verran.

 

Täyden kympin saanut pääsee taivaaseen. Muut joutuvat rehtorin puhutteluun. – Vain täydet kympit kelpaavat. Rehtori taivaallisessa koulussa on Jeesus.

Sanon jo heti aluksi, että kukaan ihminen maan päällä ei ole kyennyt pitämään ainoatakaan näistä käskyistä, kun oikein tarkkaan tutkitaan. Eli jokaisella on asiaa rehtorin puhutteluun.

Kun ihminen rehellisesti ajattelee elämäänsä, hän varmasti huomaa seuraavia asioita.

(1) Olemme rakastaneet itseämme enemmän kuin Jumalaa. – siinä meni ensimmäinen käsky (2) Emme ole kunnioittaneet Jumalaa niin kuin pitää. (3) Lepopäivä on usein kulunut meillä kaikkeen tarpeettomaan ja turhaan. (4) Vanhemmat saavat usein kuulla meiltä enemmän haukkua kuin kiitosta. (5) Saatamme iloita siitä, että emme ainakaan ole ketään tappaneet – mutta olemme kuitenkin toivoneet toisille pahaa ja vihanneet heitä. Jeesuksen mukaan se riittää rikkomaan tämän käskyn.

(6) Aviorikosta et ole voinut tehdä, koska et ole avioliitossakaan. Arvosana on tässä vaiheessa 1. (7) Toisen omaisuutta et ole ehkä ottanut, mutta (8) lähimmäisistämme puhumme usein pahaa ja (9) olemme kateellisia kaikesta siitä hyvästä mitä heillä on.

Pikaisen laskutoimituksen mukaan yksi tai kaksi käskyä on useimmilla koululaisilla kunnossa. Todistuksen arvosana 2. Kuinka hyvä ihminen olen – arvosana 2 – ei tunnut kovin hyvältä. Eli rehtorin puhutteluun mars.

 

Mutta jos käy siellä ajoissa, se ei ole huono asia. Jeesus on taivaallisen koulun hyvä rehtori. Hän voi antaa anteeksi. Ei siksi kannata juosta häntä pakoon. Siksi hänen luonaan kannattaa käydä usein.

Kirkossa meillä on tapana kokoontua kerran viikossa, sunnuntaisin. Kerromme viikon ajalta arvosanamme hänelle.

Älä pelkää. hän vastaa. Minä annan sinulle anteeksi.

Maan päällisessä koulussa te onneksi pärjäätte paremmin. Jumala puolestaan vaatii täydellisyyttä, siksi me emme pärjää. Ja siksi myös Jeesus tuli maan päälle. Hän eli täydellisen elämän ja sai ainoana arvosanaksi täyden kympin (10+)

Hänen tähtensä Jumala hyväksyy minun ja sinun elämäsi.

Siksi menkää iloiten lomalle. Nauttikää kesästä, lomasta, vapaudesta, auringosta ja kaikesta mitä kesä teille tarjoaa. Mutta käykää aina välillä tervehtimässä Jeesusta: iltarukouksessa ja jos mahdollista myös täällä jumalanpalveluksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s