19. shell – Tunnuksena otsalla

Pidä niitä tunnuksena otsallasi

Kuule Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan. Teroita niitä alinomaa lastesi mieleen ja puhu niistä, olitpa kotona tai matkalla, makuulla tai jalkeilla. Sido ne merkiksi käteesi ja pidä niitä tunnuksena otsallasi. Kirjoita ne kotisi ovenpieliin ja kaupunkiesi portteihin 5 Moos 6:4-9

Tarvikkeet: pieni kirja ja naru, jolla sidotaan kirja otsaan / rannenauha

Jos laitan oppikirjan päänaluseksi tihkuisiko siitä yön aikana tietoa ja viisautta päähäni. Näin joskus tunnutaan ajattelevan tai ainakin toivovan – varsinkin koetta edeltävänä iltana, jos kokeisiin on huonosti valmistauduttu. Minulla on tässä pieni kirja. Sidon sen nyt otsalleni. Mitä luulette siirtyykö kirjan tiedot päähäni?

Entä jos haluaisin jonkun oppivan Isä meidän rukouksen, olisiko hyvä keino lyödä häntä Raamatulla päähän? Välittyisikö Raamatusta Jeesuksen opettaman rukouksen sanat hänelle. Oppisiko hän paremmin noudattamaan Jeesuksen esimerkkiä. Hän oppisi toimimaan päinvastoin. Jos haluaisin opettaa hänelle kärsivällisyyttä, minun olisi itse oltava kärsivällinen hänen kanssaan.

Ihmettelet varmaankin, miksi tällaisia asioita esitän. Sanoin sen siksi, että Juutalaisessa uskontunnustuksessa on kehotus, jossa lain keskeinen sisältö sidottaisiin otsaan kiinni. Se tuntuu meistä huvittavalta. Se ei varmaankaan auta tiedon välittymistä aivoihin, mutta ehkä ihminen muistaa paremmin sen, mihin hän on suhteessaan Jumalaan sitoutunut. Tuskin myöskään ne nauhat käsissä saa meitä tekemään parempia tekoja. Vai onko niistä mitään hyötyä?

Olen aina joskus koittanut laihduttaa, mutta se on ollut hankalaa. Kun aamulla on hyvä päätös tehty, niin viimeistään ruokapöydässä tuo päätös on unohtunut. Erään kerran keksin tehokkaan ja halvan konstin. Hankin käteeni tällaisen nauhan. Tämä ihmeellinen nauha oli laihdutusnauhani. Kun se oli kädessäni, minä muistin aikomukseni. Tarttuessani jääkaapin oveen näin nauhan ranteessani ja en ahnehtinut kaapista liikaa tavaraa. Ruokapöytään mennessäkään en enää unohtanut, mitä olin päättänyt.

Laihdutusnauha koskee vain yhtä asiaa. Mutta minkälainen nauha käteen tarvittaisiin, jotta emme tekisi käsillämme mitään pahaa? Tai minkälainen paketti olisi sidottava otsaan, että emme mielessämme hautoisi pahoja (vihan ja katkeruuden) ajatuksia toisia kohtaan?

Jotkut koulun oppilaista ovat valmistaneet ns. ystävä-nauhan. Sellainen omin käsin punottu nauha annetaan parhaalle kaverille. Nauha muistuttaa sinua ystävyydestä. Mutta voisiko tämän lisäksi valmistaa toisen nauhan, joka muistuttaisi Jumalan ystävyydestä sinua kohtaan ja tarkoittaisi myös sinun ystävällisyyttä kaikkia ihmisiä kohtaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s