Jumalan valtakunta on kuin…

Septuagesimasunnuntai (1. vuosikerta)

Lasten aamukirkko perjantaina 29.1.2010

 

Jeesus sanoi: Taivasten valtakuntaa voi verrata isäntään, jolla oli suuri huvipuisto ja leikkikenttä…

Raamatunlukukappaleena luetaan: Jer. 9: 22-23

Näin sanoo Herra:
- Älköön viisas ylpeilkö viisaudellaan,
älköön väkevä voimillaan,
älköön rikas rikkaudellaan.
Joka haluaa ylpeillä, ylpeilköön sillä,
että tuntee minut
ja tietää, mitä minä tahdon.
Sillä minä olen Herra,
minun tekoni maan päällä
ovat uskollisuuden, oikeuden ja vanhurskauden tekoja.
Niitä minä tahdon myös teiltä,
sanoo Herra.

 

Tuodaan evankeliumi lapsen tasolle.

 

Jeesus kertoi vertauksen taivasten valtakunnasta. Seuraava kertomus jonka kuulet on mukaeltu Jeesuksen vertauksesta, mutta olen pyrkinyt sijoittamaan tarinan tapahtumat lapsen näkökulmaan

Jeesus sanoi: Taivasten valtakuntaa voi verrata isäntään, jolla oli suuri huvipuisto ja leikkikenttä. Hän katsoi aamulla varhain huvipuistoaan ja sen laitteita. Kaikki oli hienon näköistä, mutta siellä ei ollut lapsia leikkimässä. Niinpä hän sanoi palvelijalleen lähde hakemaan tänne lapsia, että he saavat leikkiä ja pitää hauskaa. Illalla sitten järjestetään vielä juhlat, jossa jokainen lapsi saa palkinnon.

Palvelija lähti toteuttamaan käskyä ja toi sinne jo aamulla lapsia leikkimään. Heillä oli hauskaa, mutta huvipuistossa vielä oli paljon tilaa. Niinpä hän lähti myös itse hakemaan palvelijansa kanssa paikalle lisää lapsia. Heitä haettiin koululta, ja eskarista: ”Tulkaa viettämään iloista päivää huvipuistoon, he sanoivat.”

Lapsia saatiinkin paljon paikalle. Silti ei huvipuistossa vielä ollut ollenkaan ruuhkaa missään. Laitteita oli vielä paljon käyttämättä ja leikkikaluja ja pelejä riitti vaikka kuinka paljon. Vieläkin mahtuu lapsia mukaan. Tänne pitää saada kaupungin kaikki lapset.

Puhelimella soitettiin koteihin ja televisiossa ja  radiossa ilmoitettiin, että lapset saavat tulla huvipuistoon leikkimään. Vielä tunti ennen sulkemisaikaa ja palkintojen jakoa lapsia tuli sisään ja kaikki otettiin iloisesti vastaan. Heidät toivotettiin tervetulleiksi ja jokainen oli kuin kunniavieras.

Kun aika tuli vietettiin juhlaa, jossa syötiin herkkuja ja seurattiin taikatemppuohjelmia. Lopuksi ilmoitettiin palkintojen jaosta lapsille. Kaikki saivat hienon lelun ja makeisia pussillisen kotiin vietäväksi.

Mutat sitten jotkut lapsista alkoivat valittaa.

”Hei miksi noi sai yhtä hienon palkinnon kuin minäkin, vaikka olen ollut täällä aamusta alkaen. Olen ampunut tarkkuuspistoolilla parempia tuloksia kuin kukaan heistä / olen monissa peleissä ja leikeissä voittanut. Mutta noi ei ole ehtinyt edes osallistua yhtä moneen peliin kuin minä. Miksi silti he saivat yhtä hyvän palkinnon. Minun olisi kuulunut saada jotakin hienompaa.”

Huvipuiston isäntä tuli surulliseksi: Älkää nyt olko vihaisia lapset huvipuiston isäntä sanoo. Minä tahdoin, että te olisitte kaikki yhtä iloisia lahjasta ja yhtä onnellisia kun palaatte kotiinne – myös ne jotka tulivat aikaisin ja ne jotka pääsivät viimeisinä.

Tällainen on pyhä evankeliumi.

Kysymys, mikä tässä esitetään kuuluu seuraavasti. Oliko yhdelläkään lapsella mielestänne aihetta valittaa tai olla katkera niistä lahjoista, joita toiset lapset saivat?

Pääsy huvipuistoon oli kaikille lahja. Isäntä halusi lapsille iloa. Kukaan lapsi ei maksanut mitään pääsystä leikkimään huvipuistoon. Sinne kutsuttiin. Kukaan ei myöskään maksanut palkinnosta mitään. Sekin oli lahja.

Kertomus oli samalla vertaus Jumalan valtakunnasta. Ja muistuttaa meitä Jumalan hyvyydestä kaikkia kohtaan. Jotkut saavat kutsun hänen valtakuntaansa, Jumalan lapseksi varhain, kuten me täällä suomessa. Toisella puolen maailmaa  ihmiset ehkä oppivat tuntemaan Jumalan hyvyyden paljon myöhemmin.

Mutta kaikki on meille kuitenkin lahjaa. Tärkeintä on oppia tuntemaan Jumala ja elämään hänen tahtonsa mukaan.

* * *

Päivän evankeliumi on oikeasti tämä:

Jeesus sanoi:
    ”Taivasten valtakuntaa voi verrata isäntään, joka aamuvarhaisella lähti palkkaamaan työmiehiä viinitarhaansa. Hän sopi miesten kanssa yhden denaarin päiväpalkasta ja lähetti heidät viinitarhaan. Päivän kolmannella tunnilla (09.00) hän lähti taas ulos ja näki, että torilla seisoi vielä miehiä jouten. ’Menkää tekin viinitarhaan’, hän sanoi heille, ’minä maksan teille sen, mitä kuuluu maksaa.’ Miehet lähtivät. Kuudennen (12.00) ja yhdeksännen (15.00) tunnin aikaan isäntä lähti taas ulos ja teki samoin. Kun hän sitten meni ulos yhdennellätoista (17.00) tunnilla, hän näki vieläkin muutamia joutilaita ja kysyi heiltä: ’Miksi te seisotte täällä kaiken päivää toimettomina?’ ’Kukaan ei ole palkannut meitä’, he vastasivat. Hän sanoi miehille: ’Menkää tekin minun viinitarhaani.’
    Kun sitten tuli ilta, viinitarhan omistaja sanoi tilanhoitajalleen: ’Kutsu työmiehet ja maksa heille palkka, viimeksi tulleille ensin ja ensimmäisille vasta sitten.’ Ne, jotka oli palkattu yhdennellätoista tunnilla, tulivat ja saivat kukin denaarinsa. Kun ensiksi palkatut tulivat, he luulivat saavansa enemmän, mutta hekin saivat vain denaarin. Silloin he nostivat metelin ja sanoivat isännälle: ’Nämä viimeksi tulleet tekivät työtä yhden ainoan tunnin, ja silti sinä annat heille saman kuin meille, jotka olemme kantaneet päivän kuorman ja helteen.’ Mutta isäntä sanoi yhdelle miehistä: ’Ystäväni, enhän minä tee sinulle vääryyttä. Emmekö me sopineet denaarista? Ota omasi ja mene. Minä tahdon maksaa tälle viimeksi tulleelle saman kuin sinulle, ja kai minä saan omallani tehdä mitä haluan? Katsotko sinä karsaasti sitä, että minä olen hyvä?’
    Näin viimeiset tulevat ensimmäisiksi ja ensimmäiset viimeisiksi.” Matt 20:1-16

2 kommenttia artikkeliin ”Jumalan valtakunta on kuin…

  1. Riitta Paananen 12.8.2015 / 10:39

    HIENO blogi, mahtavia juttuja ja Raamatun tekstin soveltamista tuoreeseen muotoon. KIITOS kun saa vierailla sivustolla.

    • Tuomo Lindgren 12.8.2015 / 13:24

      Mukava on, jos jutuille löytyy käyttöä muuallakin. Aina saa kehittää vielä paremmaksi. Jos ja kun niin tapahtuu mielelläni kuulen siitäkin. Hyvää syyskauden alkua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s