Antakaa toisillenne anteeksi

Jussi yksin kotona

Antakaa toisillenne anteeksi (Päivänavaus ala-asteelle)

(kerrotaan vapaasti seuraava tarina Jussista. Koululaisia voi informoida, että tulet käyttämään nimiä Jussi ja Pauli. Jos koulussa on sen nimisiä, tarinan henkilöt eivät tarkoita ketään niistä)

Jussi oli 8 vuotta. (millä luokalla Jussi on?) Koulupäivä oli takana ja hän tuli koulusta kotiin. Koti oli tyhjä. Siellä ei ollut kukaan odottamassa. Jussi etsi kaapista leipäpalan ja kaatoi itselleen lasin maitoa. Yksin ei ollut kiva olla. Hän ei oikein osannut tehdä mitään. Hän vain odotti. Tunnin ja toisen Jussi joutui yksin odottamaan ennen kuin äiti tuli ja sitten isä. Se oli aina hieno hetki, kun he tulivat kotiin. Vaikka ei Jussi halunnut näyttää että hänellä on ollut ikävä.

Mutta ei kulunut kauaakaan kun kaikki huusivat toisilleen ja kaikki riitelivät. Sitten äiti ja isä lähtivät illaksi johonkin juhlimaan ja Jussi jäi taas yksin.

Se tarkoitti myös sitä, että hänen oli mentävä yksin nukkumaan. Se tuntui hänestä pahalta. Ihan kuin häntä rangaistaisiin jostakin.

Tuli aamu ja aamulla oli lähdettävä kouluun. Ja kuinka ollakaan hänelle tuli siellä riitaa Paulin kanssa. Sellainen sotku siitä tuli, että opettajien oli puututtava riitelyyn ja soitettava kummankin vanhemmalle.

Jussista tuntui taas pahalta. Välillä hän olisi halunnut itkeä. Välillä hän vihasi kaikkia. Koulupäivä päättyi. Jussia ei oikein haluttanut mennä kotiin. Sillä hän tiesi, että kotona taas riidellään. Nyt heillä vasta olisikin syy riitelyyn, kun koulusta soitettiin.

Tällä kertaa äiti olikin kotona, kun Jussi saapui koulusta. Jussi osasi odottaa ankaraa arvostelua. Äiti vaikutti hermostuneelta. Mutta sitten äiti sanoikin yllättäen: Kuule Jussi. Minun on pyydettävä sinulta anteeksi. Olet joutunut olemaan liian paljon yksin kotona. Se on väärin.

Olemme sopineet isän kanssa, että tästä lähtien, sinun ei tarvitse milloinkaan tulla tyhjään kotiin tai jäädä yksin illalla.

Jussi ei oikein tiennyt mitä sanoa. Hän vain halasi äitiä – ja taisi iso kyynelkin tulla hänen silmäänsä.

Tarinassa moni asia meni huonosti. Yhdellä ja toisella olisi ollut syytä pohtia, miltä toisesta tuntuu. Ja olisi ollut syytä yrittää korjata sitä, mikä oli rikki.

Mitkä asiat siinä tuntui olevan väärin

–         a) Jussi joutui olemaan niin paljon yksin kotona

–         b) Jussin vanhemmat riiteli

–         c) Jussi itsekin tappeli koulussa

 

antakaa toisillenne anteeksi – kaksi vaikeutta

sillä joka pyytää anteeksi

sillä joka antaa anteeksi

Onkohan vanhempien vaikea pyytää lapselta anteeksi? Anteeksipyytäminen voi lapsillakin olla vaikeaa. Siinä joutuu asettuminen toisen asemaan. Miltä hänestä on tuntunut? Miltä minusta olisi tuntunut hänen asemassaan?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s