ristinmerkki – plusmerkki (KASTE)

Ristinmerkki / plusmerkki

Aluksi lauletaan virsi 492:1-2 Ystävä sä lapsien…

Tämä virsi oli kaikille varmasti jo tuttu. Minulle virsi tuo mieleen jonkin kaukaisen lapsuuden turvallisen tunteen, hyvän olon tunteen. Mutta sen lisäksi virsi tuo heti mieleen myös kastetilaisuuden. Lähes jokaisessa pienen lapsen kasteessa vanhemmat toivovat, että lauletaan tämä virsi.

Useimmat teistäkin on kastettu pienenä. Silloin luultavasti laulettiin tämä virsi. Kaste on tapahtuma, jonka Jeesus on käskenyt toimittaa. Siinä lapsen pää valellaan kolme kertaa vedellä.

Mutta sen lisäksi, että pappi kastoi sinut vedellä, hän teki ristinmerkin otsaasi ja rintaasi ja sanoi samalla: ”Ota pyhä ristinmerkki otsaasi ja rintaasi todistukseksi siitä että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen.”

Nyt jokainen voi siellä luokassaan omalla paikallaan piirtää sormellaan ristinmerkin ensin otsaansa. (ylhäältä alas hiusrajasta kulmakarvojen väliin ja sitten vasemmalta oikealle) Ota pyhä ristinmerkki otsaasi.

– Sitten piirretään ristinmerkki keskelle rintaa – ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle. Ota pyhä ristinmerkki rintaasi todistukseksi siitä, että ristiinnaulittu Jeesus Kristus on sinut lunastanut ja kutsunut opetuslapsekseen.

Ristinmerkki on oikeastaan hyvin samanlainen kuin plus-merkki. Matematiikan oppitunnilta jokainen tunnistaa plus-merkin. Yhteenlaskussa käytetään plus-merkkiä. Se merkki on mukava merkki. Sellaiset laskutoimitukset ovat helpompia kuin vähennyslaskut. Kun käytetään plus-merkkiä, niin silloin saadaan loppusummaksi aina jotakin enemmän. Silloin joukko kasvaa ja tulee suuremmaksi.

Kun kasteen yhteydessä pappi tekee plusmerkin otsaan ja rintaan. Se merkitsee sitä, että sinut on lisätty Jeesuksen ystävien joukkoon. Jumalan lasten lukumäärä on silloin lisääntynyt yhdellä.

Ristinmerkki (tai se plus-merkki) on Jeesuksen merkki. Se liittää meidät Jeesuksen omien joukkoon hänen opetuslapsekseen – aivan niin kuin Raamatun Pietari, Andreas, Tuomas ja Johannes.

Siksi me voimmekin laulaa virttä Ystävä sä lapsien. (492:3)


Advertisement

2 kommenttia artikkeliin ”ristinmerkki – plusmerkki (KASTE)

  1. Petri 24.2.2012 / 20:18

    Kiitos tästä! Tästä on apua. Etsin ristinmerkkiin liittyvää hartautta lapsille, ja löysin tämän. 🙂

  2. puujalka 12.3.2012 / 15:30

    Kiva että oli apua. Kovin simppeli idea tämä tosin on. Varmasti hienompiakin juttuja on ristinmerkkiin keksitty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s