Pietari kävelee veden päällä

Perustus – Pietari kävelee veden päällä (4. s lopp)

Hei kaikki

Onko teillä tukevaa maata jalkojen alla. Kokeilkaapa nyt lattiaa jalkojenne alla. Tuntuuko se tukevalta vai huojuuko? Minkälaista olisi kävellä, jos maa allamme olisi hutera? Luulen, että silloin iloiset ilmeemme muuttuisivat pelokkaiksi. Olisimme jokaisen askeleen suhteen varovaisia. Etsisimme koko ajan jaloillamme ja käsillämme jotakin tukevaa. Joutuisimme kuluttamaan kaikki voimamme tasapainoiluun. Sadan metrin matka tuntuisi lumihuippuisen vuoren valloittamiselta. Miten onnistuisi hyppynarulla hyppely jos emme tietäisi että se taas maahan laskeutuessamme olisi kiinteä ja luja? Ponnistaminen uuteen hyppyyn olisi vaikeaa, kun maa vain vajoaisi allamme.

Pietari kävelee veden päällä. Matt 14:25-32

Jeesus oli lähettänyt opetuslapset veneellä järven toiselle puolelle. Yöllä Jeesus kuitenkin tuli opetuslapsia kohti kävellen vettä pitkin. Kun he näkivät hänen kävelevän järven aalloilla, he säikähtivät ja huusivat pelosta, sillä he luulivat näkevänsä aaveen. Mutta samassa Jeesus jo puhui heille: ”Pysykää rauhallisina, minä tässä olen. Älkää pelätkö.” Silloin Pietari sanoi hänelle: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.” ”Tule!” sanoi Jeesus. Pietari astui veneestä ja käveli vettä pitkin Jeesuksen luo. Mutta huomatessaan, miten rajusti tuuli, hän pelästyi ja alkoi vajota. ”Herra, pelasta minut!” hän huusi. Jeesus ojensi heti kätensä, tarttui häneen ja sanoi: ”Vähäinenpä on uskosi! Miksi aloit epäillä?” Kun he olivat nousseet veneeseen, tuuli tyyntyi.

Evankeliumin mukaan Jeesus käveli veden päällä. Pietari käveli myös hetken aikaa mutta sitten vajosi, koska hänen uskonsa ei ollut vahva. Me tiedämme kaikki, että tuollainen on meille mahdotonta. Kenellekään ei tulisi mieleen mennä kävelemään veden päälle, veden varaan. Se ei olisi riittävän luja alusta jalkojemme alla. Jäätä pitää olla riittävän monta senttiä veden ja jalkojemme välissä ennen kuin yritämme vastaavaa.

Se mitä evankeliumissa tapahtui, oli ihme. Me emme tuollaisia ihmeitä saa aikaan. Mutta ymmärrämme evankeliumista silti jotakin. Usko Jumalaan on vahva perustus elämässämme. Ilman uskoa elämältä puuttuu kestävä alusta. Elämä ilman Jumalaa on sama kuin yrittäisimme Pietarin tavoin kävellä veden päällä. Pietari onnistui siinä kyllä hetken, mutta sitten vajosi. Usko Jumalaan ja Jeesukseen ja rukous ovat kuin vahva kallio. Se on luja perustus elämälle.

Sen ainakin tiedän, että mitä vanhemmaksi käy, sitä tärkeämmäksi tulee luja perustus.

Jeesus kävelee veden päällä

22 Heti sen jälkeen Jeesus käski opetuslasten nousta veneeseen ja mennä vastarannalle edeltäkäsin, sillä aikaa kun hän lähettäisi väen pois.

24 Vene oli jo hyvän matkan* päässä rannasta ja ponnisteli aallokossa vastatuuleen. [Alkutekstissä ”monen stadionin”. Stadion on kreikkalainen pituusmitta, 192 metriä.]

25 Neljännen yövartion* aikaan Jeesus tuli opetuslapsia kohti kävellen vettä pitkin. [Roomalaisen käytännön mukaan yö jaettiin neljään kolmituntiseen vartioon. Neljäs yövartio oli noin kello 3–6 aamulla.]

26 Kun he näkivät hänen kävelevän järven aalloilla, he säikähtivät ja huusivat pelosta, sillä he luulivat näkevänsä aaveen.

27 Mutta samassa Jeesus jo puhui heille: ”Pysykää rauhallisina, minä tässä olen. Älkää pelätkö.”

28 Silloin Pietari sanoi hänelle: ”Herra, jos se olet sinä, niin käske minun tulla luoksesi vettä pitkin.”

29 ”Tule!” sanoi Jeesus. Pietari astui veneestä ja käveli vettä pitkin Jeesuksen luo.

30 Mutta huomatessaan, miten rajusti tuuli, hän pelästyi ja alkoi vajota. ”Herra, pelasta minut!” hän huusi.

31 Jeesus ojensi heti kätensä, tarttui häneen ja sanoi: ”Vähäinenpä on uskosi! Miksi aloit epäillä?”

32 Kun he olivat nousseet veneeseen, tuuli tyyntyi.

33 Ja kaikki, jotka veneessä olivat, polvistuivat hänen eteensä ja sanoivat: ”Sinä olet todella Jumalan Poika.” Matt14:22-33

”Taikatemppu köydellä”

Oletteko nähneet taikatemppuja? Mikä taikatemppu oikein on?

Minäkin olen taikuri – tai minulla on tällainen ihmeköysi.

Lapset saavat tarkistaa köyden – siinä ei ole mitään erikoista ja hoplaa – köysi käy takanani ja kun samalla otan sen esiin siinä on solmu. (Tehdään pari kertaa) .

öö…ei onnistunut. Sanokaapa taikasana sipuli-sopuli-tsop – tai akrabadakra

Miten solmu tuli köyteen? Tapahtuiko äsken jokin selittämätön ihme? Oliko siinä oikeasti jotakin taikaa – ihmevoimia.

Olisi hieno osata temppuja lisää.

Taikatemput ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän huijausta. Mitään ihmettä ei tapahdu. Siinä tapahtuu jotakin yllättävää

Jeesuksen ihmeet eivät olleet kuitenkaan taikatemppuja.

Lue evankeliumista Jeesuksen ihmeteko

Mitä muita ihmeitä muistatte hänen tehneen? Hän paransi sairaita: sokeita, rampoja,

Yksi tärkein tehtävä oli osoittaa ihmisille kuka Jeesus on. Hän ei ollut kuka tahansa mies tai opettaja. Hän oli taivaasta tullut Jumalan Poika. Hän on tullut tekemään maan päälle suurimman ihmeen kaikista. Se on ihmeellinen asia mutta se ei ole myöskään taikatemppu. Rakkaudella voittaa kaiken pahan, oman kuolemansa kautta voittaa kuoleman.

Advertisement

3 kommenttia artikkeliin ”Pietari kävelee veden päällä

 1. Eero 30.7.2014 / 01:14

  On jäänyt epäselväksi, miksi Jeesus alun perin käveli vetten päällä? Hänellä ei ollut venettä, ja koska uskon avulla pystyi siihen, niin mielummin käveli kuin ui? Vai tekikö hän sen ”muuten vaan”, lujassa uskossaan siihen, että mitä ikinä hän tekeekin, niin kuului tapahtua. Koska se on Jumalan tahto. Uskon avulla saa paljon aikaan, se on selvä, mutta oliko tähän temppuun mitään syytä? Vai takerrunko nyt pieneen sivuseikkaan? No, samassa jengissä ollaan Jeesuksen kanssa, niin ihmettelen sit joskus omia tempauksia ja Jeesuksen tempauksia.

  • puujalka 30.7.2014 / 08:12

   Mielestäni Jeesus halusi tehdä tunnusteon. Syvät vedet olivat tuona aikana pelkoa herättäviä asioita. Siellä oli syvyys, pimeys ja kaaos. Jeesus on kaikkien kaaosvoimien yläpuolella. Kysymys ei ollut käytännöllisyydestä. Siirtyminen muussa tapauksessa olisi hoidettu toisin. Kysymys oli sen osoittamisesta, että Jeesus on kaikkien luomakunnan voimien yläpuolella. Tunnusteko, jossa Jeesuksen Herruus paljastuu.

 2. keijo leppioja 5.10.2014 / 09:50

  Kunpa mekin saisimme tehdä tuon ihmeen ja kävellä vetten päällä ja muiatkin ihmeitä tehdä .Sanoihan Herramme ,että hänen omansa tekevät vielä suurempia tekoja kun hän on tehnyt man päällä ollesssaan jotka uskovat ja nyt tehdään Jeesuksen nimessä ihmeitä armon Hengen avulla ,kiitos ja siunausta,keijo södertälje

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s